Hvordan kommer SERMI til at påvirke dit arbejde? 🚧 Læs om det her!
Kære kunde!
 
Måske har du allerede hørt, set eller læst om det nye begreb i autobranchen; SERMI.
I denne mail har vi samlet nogle af de vigtigste informationer, du og dit værksted har brug for at vide i forbindelse med implementeringen af SERMI.
 
Hvad er SERMI?
SERMI betyder Security Related Repair and Maintenance Information. SERMI er sat i verden for at sikre en sporbarhed for, hvem der køber tyverisikringsrelaterede reservedele, men også hvem der vedligeholder, reparerer og koder de tyverisikringsrelaterede funktioner og systemer på bilerne. 
Med sin ensartethed skal SERMI også gøre det lettere at håndtere disse tyverisikringsrelaterede funktioner, uanset hvilket bilmærke man opererer på. Dette gælder for alle person- og varebiler, der kører med en Euro 5-norm og frem. SERMI gælder også for køretøjer i den tunge sektor. 
Kravet om SERMI-certificering gælder for alle frie værksteder og SERMI-certificeringen er ligeledes gældende for alle mærkeværksteder, der har fremmede bilmærker på værkstedet, hvor man ønsker at operere på tyverisikringsrelaterede funktioner. 
SERMI må ikke forveksles med CSM.
CSM er et andet begreb, der omhandler Cyber Security Management, som betyder, at der er Firewalls i bilernes kommunikations adgang via OBD-stikket. Dette tiltag er lavet for at sikre bilernes elektriske systemer og bilernes netværk af styrenheder mod cyber-angreb og hacking.
Hvilken betydning har SERMI for dig, som driver et frit værksted?
For at få lov til at købe tyverisikringsrelaterede reservedele og arbejde på tyverisikringsrelaterede systemer og funktioner på bilerne fra Euronorm 5 og frem, skal man som frit værksted eller mærkeværksted, der har fremmede bilmærker på sit værksted, være akkrediteret. 
Det skal være værkstedets indehaver og den/de udførende teknikere, der skal være akkrediteret. Men det kan godt være indehaveren, der har begge roller - altså at være indehaver og være den udførende tekniker. 
For at blive akkrediteret som værksted og mekaniker/tekniker skal man lave en online ansøgning, hvor man bl.a. skal vedhæfte ren straffeattest, ansættelseskontrakt og andre typiske personlige oplysninger. 
Virksomheder, der kan håndtere din ansøgning, kan variere fra EU-land til EU-land, men virksomheder som KIWA, Teknologisk Institut, Treffco (de er kaldet CAB) kan tage imod værksteders og ansattes ansøgninger om at blive akkrediteret. 

Bruger du som værksted en remote diagnosefunktion, hvor denne også bruges til at kode og konfigurere på tyverisikringsrelaterede funktioner, så skal du som værksted og tekniker/mekaniker også være akkrediteret, lige akkurat som teknikeren, der sidder og betjener remote-funktionen skal være akkrediteret. Ydermere skal der aflægges minimum 2 kontrolbesøg fra CAB på værkstedet over en 5 års periode. 
Der er omkostninger med denne akkreditering: man skal betale for akkreditering over en 5-årig periode for et værksted og en ansat tekniker/mekaniker. Derudover skal man betale for hvert af de kontrolbesøg, man får. Læs mere om priser på de forskellige CAB´s hjemmesider, de har forskellige prisstrukturer.  

Hvilken betydning har det for Hella Gutmann´s produkter?
SERMI-implementeringen har indflydelse på Hella Gutmann produktet macsRemote. 
Hvis man skal have tyverisikringsrelaterede systemer konfigureret eller kodet via macsRemote, skal både remote-teknikeren og værkstedet, som står med bilen og macsRemote-VCI´et, have SERMI akkrediteringen. 
Teknikerne i vores biltekniske support vil også være SERMI akkrediteret for at kunne håndtere tyverisikringsrelaterede informationer i forbindelse med supportsager for kunder, som også er akkrediteret og som kunne have brug for hjælp og support til tyverisikringsrelaterede informationer og systemer.

Hella Gutmanns øvrige produkter f.eks. diagnosetesterne og tekniske data etc. har ikke funktioner, der berører tyverisikringsrelaterede funktioner i en sådan grad, at det vil være omfattet af SERMI. 
 
Opsummering; macsRemote er det eneste SERMI-berørte produkt. Alle andre produkter fra Hella Gutmann fungerer på samme måde efter SERMI-implementeringen.
 
Hvad ved vi om SERMI?
SERMI skulle oprindeligt være startet d. 1. august 2023 i alle EU-lande, men det blev af SERMI-organisationen bestemt, at EU-landende skal implementeres gradvist over en periode fra d. 1. oktober 2023 til d. 1. august 2024. Sverige er, som det første land, sat til start d. 1. oktober 2023 og resten af landende bliver løbende skemalagt. Den skemalagte plan for landene kan ses på SERMI´s hjemmeside, som der er linket til nederst på siden. 

Vi ved, at der er 80+ forskellige bilfabrikanter, som skal kunne håndtere SERMI. 
Dvs. at bilfabrikanterne har en opgave foran sig, hvor de skal opdele deres web-portaler for reparationsvejledning og for reservedele således, at tyverisikringsrelaterede informationer og reservedele er i et separat SERMI-afsnit. 
Det separate SERMI-afsnit kommer til at kræve en unik adgangstilladelse for at sikre, at de SERMI-godkendte værksteder samt de godkendte teknikere/mekanikere har adgang til de pågældende tyverisikringsrelaterede informationer og reservedele. 

Hvordan den enkelte bilfabrikant opdeler deres web-portaler til SERMI-afsnittet vides fortsat ikke, men man skal altså forvente, at der vil være forskelligheder på de 80+ bilfabrikanters arkitektur for SERMI. 
Dog skal alle bilfabrikanter overholde lovgivningen om SERMI, nemlig at det kun omhandler tyverisikringsrelaterede funktioner og systemer som på engelsk defineres som ”Anti-Theft related”. ​​​​​​​

Husk at holde dig løbende opdateret og følg med hos de forskellige CAB´s (Conformity Assessment Body) og på SERMIs hjemmeside: www.vehiclesermi.eu
Du finder ligeledes henvisninger til samtlige aktuelle SERMI-partnere via vores hjemmeside: https://www.hella-gutmann.dk/help

Med venlig hilsen
Hella Gutmann Solutions A/S


 
 
 
 
 
● info@hella-gutmann.dk ● nordic.academy@hella-gutmann.com ● +45 8660 2888
● Lundborgvej 16, 8800 Viborg Denmark  ● CVR:DK87816613
Afmeld nyhedsbrev: her.