Hur kommer SERMI att påverka ditt arbete? 🚧 Läs om det här!
Kära kund!
 
Du kanske redan har hört, sett eller läst om det nya konceptet i bilindustrin: SERMI. 
I det här mejlet har vi samlat några av de viktigaste informationerna som du och din verkstad behöver känna till i samband med implementeringen av SERMI. 
  
Vad är SERMI? 
SERMI står för Security Related Repair and Maintenance Information. SERMI har skapats för att säkerställa spårbarhet om vem som köper stöldskyddsrelaterade reservdelar, men också vem som underhåller, reparerar och kodar de stöldskyddsrelaterade funktionerna och systemen på bilarna. 
Med sin enhetlighet kommer SERMI också att göra det lättare att hantera dessa stöldskyddsrelaterade funktioner oavsett vilket bilmärke du arbetar med. Detta gäller alla bilar och skåpbilar som använder Euro 5-standarden och senare. SERMI gäller även fordon i den tunga sektorn. 
Kravet på SERMI-certifiering gäller för alla oberoende verkstäder och SERMI-certifieringen gäller även alla märkesverkstäder som har utländska bilmärken i verkstaden, där man vill arbeta med stöldskyddsrelaterade funktioner. 
SERMI får inte förväxlas med CSM 
CSM är ett annat begrepp som och akronymen står för Cyber Security Management, vilket innebär att det finns brandväggar i bilarnas kommunikationsåtkomst via OBD-kontakten. Detta initiativ görs för att säkra bilarnas elsystem och nätverk av styrenheter mot cyberattacker och hackning. 
Vad betyder SERMI för dig som driver en oberoende verkstad? 
För att få köpa stöldskyddsrelaterade reservdelar och arbeta med stöldskyddade system och funktioner på bilar med Euronorm 5 och senare måste du vara ackrediterad som en oberoende verkstad eller märkesverkstad som servar utländska bilmärken på verkstaden. 
Det är verkstadens ägare och teknikern eller teknikerna som måste vara ackrediterade. Det kan dock också vara ägaren som har båda rollerna – det vill säga såväl ägare som utförande tekniker. 
För att bli ackrediterad som verkstad och mekaniker/tekniker måste du skicka in en ansökan online där du bifogar ett utdrag från belastningsregistret, anställningsavtal och annan typisk personlig information. 
Vilka företag som sedan hanterar din ansökan kan variera från EU-land till EU-land, men företag som KIWA, Teknologisk Institut i Danmark, Treffco (även kallade CAB) kan ta emot ansökningar om ackreditering från verkstäder och anställda. 
Om du som verkstad använder en fjärrdiagnosfunktion där denna även används för att koda och konfigurera stöldskyddsrelaterade funktioner, måste du som verkstad och tekniker/mekaniker också vara ackrediterad, precis som teknikern som sköter fjärrfunktionen. Vidare ska det göras minst 2 inspektionsbesök från CAB på verkstaden under en 5-årsperiod. 
Det finns kostnader kopplade till denna ackreditering – du måste betala för ackreditering under en period av 5 år för en verkstad och en anställd tekniker/mekaniker. Dessutom måste du betala för de inspektioner som görs. Läs mer om priser på de olika CAB-enheternas hemsidor, eftersom de har olika prisstrukturer.   
 
Vad innebär detta för Hella Gutmanns produkter? 
SERMI-implementeringen påverkar Hella Gutmanns produkt macsRemote. 
Vid konfigurering eller kodning av stöldskyddssystem via macsRemote måste både fjärrteknikern och verkstaden med fordonet och macsRemote-VCI:n vara SERMI-ackrediterad. 
Teknikerna på vår fordonssupport kommer också att vara SERMI-ackrediterade för att kunna hantera stöldskyddsrelaterad information i samband med supportärenden för kunder som också är ackrediterade och som kan behöva hjälp och support med stöldskyddsrelaterad information och system. 
 
Hella Gutmanns övriga produkter, t.ex. diagnostestare och tekniska data osv. har inga funktioner som påverkar stöldskyddsfunktioner på ett sådant sätt att de omfattas av SERMI. 
 
Sammanfattning: macsRemote är den enda av våra produkter som berörs av SERMI. Alla andra produkter från Hella Gutmann fungerar på samma sätt efter SERMI-implementeringen. 
 Vad vet vi om SERMI? 
SERMI skulle ursprungligen ha trätt i kraft i alla EU-länder den 1 augusti 2023, men SERMI-organisationen beslutade att EU-länderna ska implementera systemet gradvis från den 1 oktober 2023 till den 1 augusti 2024. Sverige kommer, som första land, att börja använda systemet den 1 oktober 2023, och övriga länder kommer att implementera det kontinuerligt. Tidtabellen för länderna hittar du på SERMI:s hemsida som vi länkar till längst ner på sidan. 
 
Vi vet att det finns mer än 80 olika biltillverkare som behöver kunna hantera SERMI. 
Det innebär att biltillverkarna har en utmaning framför sig, där de måste dela upp sina webbportaler för reparationsinstruktioner och reservdelar så att stöldskyddad information och reservdelar läggs i en separat SERMI-sektion. 
Den separata SERMI-sektionen kommer att kräva ett unikt åtkomsttillstånd för att säkerställa att de SERMI-godkända verkstäderna och de godkända teknikerna/mekaniker har tillgång till relevant stöldskyddad information och reservdelar. 
 
Hur den enskilda biltillverkaren delar upp sina webbportaler är fortfarande okänt, men man bör räkna med att det kommer att finnas skillnader i den arkitektur som de 80+ biltillverkarna använder sig av för SERMI. 
Alla biltillverkare måste dock följa lagstiftningen om SERMI, nämligen att den endast behandlar stöldskyddsrelaterade funktioner och system, som på engelska definieras som ”Anti-Theft related”. 
 
Kom ihåg att hålla dig uppdaterad och följa de olika CAB-tillsynsorganen (Conformity Assessment Body) samt på SERMIs hemsida: www.vehiclesermi.eu. 
Du hittar också referenser till alla aktuella SERMI-partners på vår hemsida: http://www.hella-gutmann.se/help-se
 
Med vänlig hälsning 
Hella Gutmann Solutions A/S

 
 
 
 
 
● info.se@hella-gutmann.com ● +46 (0) 768 047 500
● Lundborgvej 16, 8800 Viborg Denmark  ● CVR:DK87816613
Avregistrera dig från nyhetsbrevet: här.