Ny filmserie om Fremtidens Diabetesambulatorium // National undersøgelse viser høj tilfredshed // Hjælp til overgang fra ung til voksen med diabetes

Ny filmserie sætter fokus på Fremtidens Diabetesambulatorium
Mere tid og plads til at nogle patienter kan ses oftere og mere fokuseret. Sådan beskriver centerchef og ledende overlæge, Urd Kielgast, én af fordelene ved at arbejde med triagering i Diabetesambulatoriet på Sjællands Universitetshospital, Køge. 

Tiltaget er en del af Steno Sjællands store indsats om udvikling af Fremtidens Diabetesambulatorium. Hør mere om erfaringerne fra ambulatoriet i Køge i vores nye triageringsfilm. Den er den første i en ny serie af minifilm, som ser nærmere på nogle af de elementer, der indgår i udviklingsarbejdet på tværs af Region Sjælland. De resterende fire film udkommer i løbet af de kommende måneder.
 
 
 
 
 

​​​​​​​Nyt projekt vender klassisk måde at
booke tider i ambulatoriet på hovedet
En ny IT-løsning skal gøre diabetesbehandlingen mere individuel og behovsstyret i fremtiden. Fremover får patienterne selv mulighed for at vælge, hvornår de har brug for at tale med en sundhedsprofessionel om deres sygdom. 

IT-løsningen er udviklet gennem et stærkt samarbejde mellem IT-folk og klinikere. C
enterchef og ledende overlæge, Abdellatif Aharaz, fra Diabetesambulatoriet på Holbæk Sygehus er ikke i tvivl om, at det er den rette vej at gå: 
- Med dette tiltag sætter vi patienterne mere fri og gør det mere fleksibelt. Moderne diabetesbehandling skal ikke være en one size fits all-løsning, men i stedet tage udgangspunkt i, hvad patienterne har behov for og være mere på deres præmisser. Og det er det, vi prøver at gøre med dette nye tiltag.
Første nationale undersøgelse:
Høj tilfredshed med diabetes-behandling, men mange oplever tegn på diabetes-stress

De fem Steno Diabetes Centre i Danmark er for første gang gået sammen om en landsdækkende afdækning af trivslen og tilfredsheden hos diabetespatienter, som er tilknyttet et ambulatorium.

- Det er et rigtig godt værktøj, som giver os viden om patienternes trivsel og tilfredshed både på landsplan og for Region Sjælland, fortæller direktør Andreas Rudkjøbing.

Undersøgelsen viser en generel høj behandlingstilfredshed på tværs af alle fem regioner. 85 % af de voksne patienter er i høj eller meget høj grad tilfredse med behandlingen, mens dette gælder 94 % af forældrene til børn og 89 % af de unge.

Undersøgelsen viser dog også, at knap hver tredje oplever
tegn på diabetes-stress.

Undersøgelsen er den første af sin slags i Danmark og er udarbejdet af Center for Patientindragelse (CPI). 
 

Steno Sjællands Forskningspulje 2024
8 mio. kr. uddelt til 10 projekter
Steno Sjælland modtog 24 ansøgninger. Heraf fik 10 projekter bevilget støtte fra forskningspuljen. Et projekt modtog en betinget bevilling og et projekt fik bevilget opstartsmidler. 

Projekterne spænder bredt og har fokus på både unge, voksne og ældre med diabetes. Projekterne omhandler blandt andet udvikling af diabetesomsorgen i ældreplejen; samskabelse af kommunale sundhedstilbud til personer med type 2-diabetes; udvikling af et rum for fortrolighed for unge i mødet med diabetesbehandleren; bedre opfølgende behandling for strokepatienter med samtidig diabetes og udvikling af et digitalt værktøj til medicinordination i psykiatrien.
 
Studiebesøg skal hjælpe unge med diabetes i overgangen til voksenambulatorier
Det kan være svært at skifte afdeling, når man går fra at være ung til voksen med diabetes. På Sjællands Universitetshospital skal et nyt initiativ gøre denne overgang lidt lettere for de unge. En række studiebesøg mellem Børne- og Ungeafdelingen i Roskilde og voksenambulatoriet i Køge skal bidrage til videndeling og erfaringsudveksling på tværs af de to afdelinger.

Sygeplejerske Katrine Ramskov Olsson fra Børne- og Ungeafdelingen i Roskilde oplever, at de første besøg allerede har været meget givende:

- Det er gået rigtig godt. Vi kunne udveksle en masse erfaringer og praktisk viden med hinanden. Vi får mange spørgsmål fra de unge om, hvad der sker, når man skifter afdeling, som vi allerede nu er klædt bedre på til at kunne besvare, fortæller Katrine.

De to afdelinger vil løbende fortsætte studiebesøgene hos hinanden, ligesom der også skal afholdes teammøder på tværs af de to afdelinger for at holde fast i erfaringsudvekslingen. 
 
Fælles fodslag for bedre forebyggelse i Region Sjælland
Henover det sidste halve år har Anders og Nicolaj været på
besøg i alle 17 kommuner i Region Sjælland for at præsentere patientuddannelseskonceptet LEV LIVET.

Indsatsen har båret frugt og alle kommunerne har nu takket ja til at implementere LEV LIVET i deres forebyggelsestilbud til borgere med en kronisk sygdom, som fx diabetes.

Opbakningen fra kommunerne markerer et vigtigt skridt mod tættere samarbejde og videndeling på tværs af kommune-grænserne. Samarbejdet åbner blandt andet for nye veje til en mere ensartet og effektiv støtte til borgere i hele regionen.
 

Nu får patienter med ADHD også plads i Fusionsklinikken 

Et pilotprojekt på Fusionsklinikken i Slagelse skal udvikle en ny model til behandling af personer med samtidig ADHD og diabetes. Der er nemlig uforholdsmæssig mange personer, som lider af begge sygdomme - og det kan være en meget vanskelig øvelse at håndtere for den enkelte patient. 

- Indtil nu har vi været nødt til at afvise patienter med ADHD og diabetes, fordi de ikke falder ind under vores inklusionskriterier. I stedet for skal deres ADHD behandles på specialambulatorier, som netop har fokus på ADHD, men ikke har den store viden om diabetes. Dén skal behandles enten på Endokrinologisk Afdeling eller hos egen læge. På den måde pålægger vi opgaven med at koordinere deres egen behandling ud til en patientgruppe, som har rigeligt at se til i forvejen, fortæller Centerchef og leder af Fusionsklinikken, Mette Wallbohm Olsen.

Pilotprojektet startede op i marts måned og skal efter planen køre i 9 måneder. Erfaringerne derfra skal bruges til udvikling af et behandlingstilbud i Fusionsklinikken med opstart i 2025.

 
I Vordingborg Kommune er borgernes sår både røde, gule og grønne

Vordingborg Kommune har indført en ny model til at identificere og behandle sår. Det har givet medarbejderne et meget konkret redskab til at handle, når de møder borgere med fx fodsår og har øget medarbejdernes kompetencer og tryghed i sårplejen.

- Det er et rigtig godt redskab til en struktureret sårbehandling. Det giver os et overblik over, hvor der skal sættes ind, og har også givet et tydeligt fagligt løft til sygeplejerskerne i de distrikter, hvor vi har implementeret triageringen, siger Maja Larsen, der er sårsygeplejerske i Vordingborg Kommune. 

På baggrund af erfaringerne fra Vordingborg ses et stort potentiale i at udrulle systemet til andre kommuner i Region Sjælland. Det arbejder SDCS for og har blandt andet inviteret kommunerne til temadag om sårtriagering i starten af februar.​​​​​​​
 
Stenodagen 2024 
Den 21. marts afholdte Steno Sjælland årets Stenodag 2024. Temaet var igen i år Fremtidens Diabetesambulatorium - denne gang med fokus på, hvordan man skaber gode og fleksible arbejdspladser i en organisation under stor forandring. 

 - At have det godt og trives på arbejdspladsen er afgørende for patienter og for at vores afdelinger, sygehuse og sundhedsvæsen fungerer godt. Derfor synes jeg, det er vigtigt og giver mening også at sætte fokus på dette i en stor indsats som Fremtidens Diabetesambulatorium, fortæller direktør Andreas Rudkjøbing.

Næsten 100 deltagere fra hele Region Sjællands diabetes- og børne- og ungeambulatorier deltog på dagen.
 
 
Arrangementer
 
Fokus på diabetes: Diabetiske fodsår

21. MAJ 2024
KL. 09:00 - 16:00


Målgruppe: Sygeplejersker fra kommuner og almen praksis i Region Sjælland.

Sted: Regionshuset, Sorø

Kursus i sårbeskæring

11. JUNI 2024
KL. 09:00 - 14:30


Målgruppe: Statsautoriserede fodterapeuter med egen praksis i Region Sjælland.

Sted: Tune Kursuscenter, Greve
 
Kursusdag om diabetes for SSA og SSH

12. JUNI 2024
KL. 09:00 - 15:30


Målgruppe: SSA og SSH i hjemmepleje og på sengeafsnit


Sted: Regionshuset, Sorø



Organisatorisk involvering af personer i sårbare positioner

18. JUNI 2024
KL. 15:00 - 17:30


Målgruppe: Sundhedskonsulenter og udviklingsmedarbejdere fra kommuner i Region Sjælland.

Sted: Hotel Kirstine, Næstved
 
Temadag om kost og diabetes

27. AUGUST 2024
KL. 09:00 - 14:30


Målgruppe: Diætister og professionsbachelorer i ernæring og sundhed, der arbejder med individuel vejledning eller holdundervisning af borgere med diabetes i Region Sjælland.

Sted: Comwell Roskilde, Roskilde
 
 
 
 
 
 
I pressen fornylig:

"Nyt bookingsystem giver diabetespatienter medbestemmelse"
- Februar 2024, Dagens Medicin
"Andreas Rudkjøbing reflekterer over de første måneder som Steno-direktør"
- April 2024, Sundhedsmonitor
"Kursus i Nykøbing Falster skal forebygge diabetes-stress"
- April 2024, DR Nyheder
"Hotline giver hurtigere adgang til behandling af fodsår"
- April 2024, Dagens Medicin
"Multidisciplinært teamsamarbejde har forbedret behandlingen af de svageste diabetespatienter med fodsår"
- April 2024, Dagens Medicin
 
 
Få flere nyheder fra
Steno Diabetes Center Sjælland
StenoNyt er et digitalt nyhedsbrev, som fortæller om alle centerets aktiviteter og projekter. Er du ikke allerede tilmeldt, kan du gøre det via linket.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Følg os på LinkedIn, Twitter og Facebook
Du kan også følge med på de sociale medier, hvor vi løbende opdaterer om stort og småt.

Læs mere om SDCS
Vil du gerne vide mere om vores visioner og målsætninger, centerets øvrige fokusområder og finde information om kommende arrangementer, så kan du læse på vores hjemmeside

www.stenosjaelland.dk

Ris og ros
Fik du den information, du havde håbet på? Skriv til os, så vi ved, hvad der kan blive bedre til de næste udgaver af StenoNyt. Har du gode ideer til andre artikler eller øvrige kommentarer, er du også meget velkommen til at skrive til os.
 

Steno Diabetes Center Sjælland
Akacievej 9, 1. sal, 4300 Holbæk - Tlf: 59 48 38 90
steno@regionsjaelland.dk - www.stenosjaelland.dk


Hvis du ikke ønsker at modtage nyhedsbrevet længere, kan du afmelde dig her

Se nyhedsbrevet online og del linket med en ven


© Steno Diabetes Center 2019  |  All rights reserved.