Steno i praksis - oktober 2024
Et nyhedsbrev for sygeplejersker og andre sundhedsfaglige i primærsektoren 
08. oktober 2024

INTRO
 
Steno i praksis oktober 2024
Efteråret banker på med regn og rusk. Heldigvis er vi klar med nogle gode og opløftende historier fra diabetesområdet her i Region Sjælland. 

I dette nummer kan du læse om SAMBLIK - en ny IT-løsning, som skal være med til at sikre et bedre patientoverblik på tværs af sektorer. Du kan også læse om, hvordan Køge Kommune går nye veje i arbejdet med forebyggelse, ligesom vi giver en status på det tværsektorielle samarbejde i vores region.

Der er også nogle spændende webinarer på vej i de kommende måneder, hvor du kan blive klogere på gestationel diabetes og brobygning mellem kommune og civilsamfund. 

God læselyst!
Indhold

  • SAMBLIK - patientoverblik på tværs af sektorer
  • Tværsektorielt samarbejde samler tilbud til patienter
  • Køge går nye veje i arbejdet med forebyggelse
  • Helbredsprofilen: Nemmere adgang til relevante videoer
  • Går du med en idé til et forskningsprojekt?
  • Steno Diabeteswebinar: Gestationel Diabetes
  • Diabetesforskerne WEBINAR: Brobygning mellem kommune og civilsamfund
​​​​​​​Nederst i nyhedsbrevet kan du læse om kommende arrangementer for fagpersoner. Du kan også finde arrangementerne på vores hjemmeside.

Grafik: © Steno Diabetes Center Aarhus
SAMBLIK
Fælles patientoverblik på tværs af sektorer
Bedre og mere sammenhængende behandling og et styrket samarbejde på tværs af sektorer. Det er visionen med SAMBLIK - en ny it-løsning, som giver behandlere i alle sektorer det samme overblik over patienters sygdomshistorie.

Når en borger har et 'møde' med sundhedsvæsenet, bærer vedkommende sin egen sygdomshistorie med sig, fordi det i dag er svært for sygehus, kommune og praksissektor at dele data på tværs. Det medfører ofte usammenhængende behandlingsforløb, hvor vigtig viden kan gå tabt.

SAMBLIK giver behandlere - og på sigt borgere - et samlet overblik over behandling, behandlingsmål, kontakter med sundhedsvæsenet og sygdomsbillede. En central del af løsningen er, at data præsenteres i et overskueligt og lettilgængeligt format, så behandlere hurtigt kan få et overblik.

SAMBLIK er i første omgang udviklet til patienter med type 2-diabetes, men allerede nu arbejdes der på andre sygdomsområder. 

Løsningen er nu klar til at blive afprøvet i praksis. Det sker i et tæt samarbejde mellem de tre Steno Centre i Aarhus, Sjælland og Hovedstaden. I Region Sjælland bliver SAMBLIK afprøvet i Slagelse Sundhedsklynge og inkluderer Diabetesambulatoriet på Slagelse og  Næstved Sygehuse, 1-2 kommuner og flere almen praksis i lokalområdet. Projektet vil starte op i efteråret 2024. 

Hvis du er interesseret i at høre mere om projektet, så kontakt Anders Hjorth Månsson-Westh.
Tværsektorielt samarbejde samler tilbud til patienter 
Vi har tidligere fortalt om erfaringer fra Køge, hvor sygeplejersker på diabetesambulatoriet og deres kolleger i de kommunale sundhedstilbud mødes, for sammen at blive klogere på hinanden og styrke samarbejdet på tværs. Det har bl.a. resulteret i, at flere patienter fra ambulatoriet nu bliver henvist til de kommunale sundhedstilbud.  

Nu spirer det tværsektorielle samarbejde også omkring de andre diabetesambulatorier i Holbæk, Nykøbing F. og Slagelse/Næstved. 

Gruppen omkring Slagelse og Næstved Sygehuse har netop afholdt deres første møde:

- Det første møde var meget positivt og gav anledning til at forstå hinandens praksis både på tværs af sektorer, såvel som på tværs af kommuner. Der blev skabt et fælles udgangspunkt for at kunne udvikle samarbejdet med hinanden og der er allerede fundet nogle potentialer for, hvordan vi kan gøre det nemmere at få alle de gode kommunale tilbud endnu mere ud til de patienter, vi møder i hverdagen, forklarer Michal Heegaard, oversygeplejerske på Diabetesambulatoriet i Slagelse.

Sundhedskonsulent Jane Jessen fra Næstved kommune gik også fra mødet med en positiv følelse:

- Jeg synes, at styrken er, at vi kan noget forskelligt, og borgerne kan få det bedste fra sygehuset og det bedste fra kommunerne, men kun hvis vi fagpersoner taler sammen, og sætter os ind i, hvad vi kan tilbyde.

​​​​​​​Næste møde nærmer sig

Gruppen omkring SUH Køge mødes snart igen. De har været i gang i to år og samarbejdet er velfungerende. På dagsorden til næste møde er bl.a. de nye kvalitetsstandarder for de forebyggende tilbud i kommunerne og hvilken betydning, de får for samarbejdet på tværs. 

Har du spørgsmål til det tværsektorielle samarbejde? Du er velkommen til at kontakte Anders Hjorth Månsson-Westh
Køge går nye veje i arbejdet med forebyggelse 
Køge Kommune går nye veje og tænker kreativt, når det kommer til at skabe forebyggende sundhedstilbud til mænd. Et tilbud, som har vist sig at ramme ned i noget rigtigt, er 'Bålmad for mænd' - et aftenskolekursus under LOF Kursuscenter Øst, som har fokus på at øge sundhed og trivsel hos mænd i den erhvervsaktive alder. Idéen er, at fællesskaber som dette kan være med til at forebygge sygdomme som fx type 2-diabetes.

Kurset handler overordnet set om madlavning over åben ild, men det er ikke alene det, der skaber værdien: 

- Det her handler mest om at være sammen. Det er helt klart fællesskabet, der er i fokus, og selve maddelen fylder mindre, når vi først er samlet her om bålet, fortæller Loui, en deltager på kurset.

Projektet er støttet af Steno Diabetes Center Sjælland via et partnerskab med Køge Kommune.

 
Helbredsprofilen:
Nemmere adgang til relevante videoer
Helbredsprofilen bugner med gode videoer om livet med diabetes. Og nu er det blevet lettere at finde frem til det rette indhold. Videoerne er blevet samlet i forskellige 'pakker', som sætter fokus på blandt andet mental trivsel, fødder, parforhold og rettigheder.

Helbredsprofilen har fået lavet nogle nye patient-/borgerrettede postkort om de nye videopakker, som kan bestilles hos os. De er gratis.

Bestil postkortene på steno@regionsjaelland.dk
 
FLERE NYHEDER
Går du med en idé til et forskningsprojekt?  
SDCS' Forskningspulje henvender sig til forskningsprojekter, der har fokus på sammenhæng, sårbarhed og ulighed i sundhed hos borgere med diabetes eller i høj risiko for at udvikle diabetes. 

Vi vil gerne have endnu flere forskningsprojekter, der er forankret i praksis og kommuner. Så går du rundt med en idé til et forskningsprojekt, så er denne pulje måske relevant for dig.  

Det kan fx være projekter, der går på tværs af professioner, specialer eller sektorer. Vi forventer, at borgere og patienter bliver inddraget i forskningsprojektets forskellige faser.

Vi åbner for ansøgningen til Forskningspuljen i december. Har du spørgsmål, eller vil du gerne drøfte en idé til et projekt,
så er du meget velkommen til at kontakte Janne Kunchel Lorenzen.
Webinar for almen praksis:
Gestationel Diabetes 
De fem stenocentre i Danmark går igen sammen og inviterer til diabeteswebinar for læger, sygeplejersker og andet praksispersonale i almen praksis.

onsdag den 6. november 2024 kl 14:30 - 16:00

Webinarets tema er gestationel diabetes med fokus på de nye retningslinjer. 

Der vil være korte faglige oplæg og paneldebat med udgangspunkt i relevante cases fra almen praksis.

Det vil være muligt at stille spørgsmål undervejs og bidrage til debatten via chatten.

Du er også velkommen til allerede nu at sende spørgsmål til vores programchef Janne Kunchel Lorenzen på e-mail jalor@regionsjaelland.dk. Så sørger vi for, at de bliver besvaret i løbet af webinaret.   


Aktive fællesskaber - brobygning mellem kommune og civilsamfund
Tirsdag den 10. december kl. 14.30-15.30 kan du lytte med, når Steno Diabetes Center Sjælland er vært for næste afsnit i serien 'Diabetesforskerne WEBINAR'

Aktive Fællesskaber er et udviklings- og forskningsprojektet med fokus på at styrke brobygning mellem kommunale rehabiliterings- og forebyggelsestilbud og motionstilbud i civilsamfundet.

Vi har inviteret projektleder Marie Lønberg fra Center for Aktiv Sundhed (CFAS) og brobygger Julie Prasz fra Odsherred Kommune til at gøre os klogere på projektet. De vil bl.a. fortælle om den samskabelsesproces projektet bygger på og præsentere hovedresultaterne fra projektet.
I'm new text.
ARRANGEMENT FOR BORGERE

Forskningsaften for borgere

10. oktober 2024, KL. 17.00 - 20.15
Målgruppe: Borgere med diabetes og pårørende, der bor i Region Sjælland.

Sted: 'Ragnarock' Museet for Pop, Rock og ungdomskultur, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

I'm new text.
ARRANGEMENTER FOR FAGFOLK

Fokus på diabetes: Farmakologisk behandling

05. november 2024
KL. 09:00 - 16.00


Målgruppe:
Sygeplejersker fra kommuner og almen praksis i Region Sjælland

Sted: Absalon Campus - Vordingborg
Kuskevej 1, 4760 Vordingborg



Få opdateret din viden om diabetes

27. november 2024
KL. 09.00 - 15.30


Målgruppe: Diætister, fodterapeuter, SSA og andre med sundhedsfaglig baggrund, der arbejder i Region Sjælland

Sted: Foredragssalen, Næstved Sygehus, Herlufsvænge 14B, 4700 Næstved

Temadag for fodterapeuter

6. december 2024
KL. 09.00 - 14.30


Målgruppe: 
Statsautoriserede fodterapeuter med egen praksis i Region Sjælland


Sted: Comwell Roskilde, Vestre Kirkevej 12, 4000 Roskilde


Kursusdag for SSA og SSH

15. januar 2025
KL. 09.00 - 15.30


Målgruppe: 
SSA og SSH i hjemmepleje og på sengeafsnit

Sted: Regionshuset i Sorø, Alleen 15, 4180 Sorø


I'm new text.
Få flere nyheder
fra Steno Diabetes Center Sjælland
Steno i praksis er et digitalt nyhedsbrev til sygeplejersker og andre sundhedsfaglige i primærsektoren om emner og aktiviteter relateret til diabetes. Er du ikke allerede tilmeldt, så skal du aktivt tilmelde dig vores nyhedsbrev via linket.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her
Læs mere om SDCS
Vil du gerne vide mere om SDCS’ visioner og målsætninger, centerets øvrige fokusområder og finde overblik over kommende arrangementer, så kan du læse på vores hjemmeside

www.stenosjaelland.dk
Ris og ros
Fik du den information, du havde håbet på? Skriv til os, så vi ved, hvad der kan blive bedre til de næste udgaver af Steno i praksis. Har du gode ideer til andre artikler eller øvrige kommentarer, er du også meget velkommen til at skrive til os.
I'm new text.

Steno Diabetes Center Sjælland
Akacievej 9, 1. sal, 4300 Holbæk - Tlf: 59 48 38 90
steno@regionsjaelland.dk - www.stenosjaelland.dk


Hvis du ikke ønsker at modtage nyhedsbrevet længere, kan du
afmelde dig her

© Steno Diabetes Center 2021  |  All rights reserved.